Gb

Tájékozódás, mozgás, természet mindenkinek = Trail-O

Trailo_logo

A Trail-O (Trail-Orienteering) a tájékozódási sportok egy fajtája, melyet mozgássérültek számára alakítottak ki, de a tájfutók között is népszerű. Ez a sportág igyekszik megtartani a tájfutás előnyeit (korra, nemre, társadalmi helyzetre és lakóhelyre tekintet nélkül bárki űzheti, a természetben, szellemi és fizikai kihívást jelent egyszerre), de közben a fizikailag korlátozott emberek számára is elérhetővé tenni a tájékozódási feladatot. A Trail-O versenyek a szabadban, általában egy erdőben vagy parkban kerülnek megrendezésre, ahol a résztvevők tájékozódási feladatok végrehajtása közben egy rövidebb (2-3 kilométeres) távot teljesítenek. Aki elindul egy Trail-O versenyen, belekóstolhat a tájfutók különleges hangulatú rendezvényeibe is. Fontos szempont, hogy a család többi tagja részt vehet a tájfutó versenyen és gyakran más kísérőversenyeken – tájkerékpáros, mobilos tájékozódási, mikrosprint stb. futamokon.

Trailo_kep

A Trail-O ajánlható mindenkinek, aki tájékozódási képességét szeretné fejleszteni, szívesen tölti idejét a szabadban, erdőben, és kedveli a kihívásokat – akár mozgáskorlátozott, akár nem.

Boja

A részvételhez semmilyen speciális felszerelésre nincs szükség. Hasznos kellék az iránytű (tájoló), de az első próbákhoz nem kell. A verseny helyszínétől függően esetleg szükség lehet terepre alkalmas kerekesszékre. A versenyen egy elég hosszú szintidő áll a versenyzők rendelkezésére, a hangsúly nem a sietségen, hanem a szabadban végzett szellemi tevékenységen van.

A Trail-O versenyeken nagy méretarányú (1:4000, 1:5000) tájfutó térképet használunk, ami elsőre szokatlan lehet a sajátos jeleivel, de hamar ki lehet ismerni. A rendezők a térképre előre berajzolják azokat az állomásokat, ahol a feladatokat el kell végezni. Itt egy kijelölt helyről (nézőpont) a terepen több bója látható – számuk egy és öt között változhat. A térképen viszont csak egy pont van, pontosabban egy kör, melynek a közepén lévő tereptárgyat kell megtalálni a valóságban. Ehhez kapunk még egy kis segítséget, egy pontmegnevezést, melyből megtudhatjuk, mit is kell keresnünk (pl. bozótos déli széle). A pontok elhelyezésénél az az irányelv, hogy ülő helyzetből (kerekesszékből) kell tökéletesen látszódniuk. A verseny közben csak az utakon, vagy jól járható ösvényeken szabad közlekedni – aki tud, az sem mehet közelebb a pontokhoz (innen az elnevezés is, trail = ösvény).

Terkep

A fentiekből következik, hogy ha egy nézőpontból öt bóját látunk, abból csak egy van jó helyen, vagy még az is lehet, hogy egy sincs. Az ennek megfelelő választ kell jelölni az ellenőrzőkartonon (balról jobbra haladva A-B-C-D-E a bóják jelölése). Célba érkezéskor rendszerint megoldó-térképet kap a versenyző, melyen az összes, tehát a rossz bóják is ábrázolva vannak.

További nehezítés a versenyeken, hogy vannak gyorsasági pontok is, ahol a fenti térképolvasási, gondolkodási, döntési folyamatra csak rövid idő (1 perc) áll rendelkezésre. Gyakran az ilyen időmért pontok döntik el a holtversenyeket. Van a Trail-O-nak olyan speciális ága is, ahol minden pont időmért, ez a TempO. A Trail-O a tájfutás őshazájában, Skandináviában örvend a legnagyobb népszerűségnek. A legjobbak ebben a sportágban is Európa- és Világbajnokságokon mérik össze tudásukat.

Kellekek

Váltó OB

Április 1-én rendezi a Denevér Egyesület az idei TrailO Váltó OB-t Füzérradványon.

PreO OB

Március 26-án Érden az új térképünkön kezdő és haladó pályával várunk mindenkit!

TempO OB és HK TrailO

A Hungária Kupa 1. napján, a VK közelében két trailO verseny közül is lehet választani. Az elit és fiatalabb versenyzőknek a TempO Országos Bajnokságot ajánljuk, de aki ezt a formát nem annyira kedveli vagy ismerkedik a sportággal, az indulhat hagyományos trailO (PreO) futamon is. 

A sorozat állása az alábbi táblázatban tekinthető meg:

Excel